Naar blogoverzicht

Vrouw zijn, vrouwelijke en mannelijke energie, vanuit het hart en zachte kracht

Datum: 6 augustus 2024

Door: Nicole Broers – schrijfster, innerlijk reisbegeleider

Vrouwenjaar Innerlijke reis naar Zelfrealisatie en Transmutatie

‘Vrouw zijn’, dat lijkt zo gemakkelijk. In de (social) media krijg je een beeld voorgeschoteld, wat buiten de werkelijkheid ligt. Zoveel jonge meiden, zelfs volwassen vrouwen, proberen zich aan het opgelegde schoonheidsideaal te spiegelen. Wat voor mijn gevoel een verloren race is. Je vindt de antwoorden op ‘vrouw zijn’ niet in de buitenwereld. Maar hoe dan wel? Hoe gebruik je je vrouwelijke energie, vrouwelijke kracht en ben je vrouw vanuit het hart, met zachte kracht?

Accepteer jezelf, hou van jezelf en blijf vooruit gaan. Als je wilt vliegen, moet je de dingen opgeven die je naar beneden halen.” Paulo Coelo

Hoe staat het met zelfliefde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen?

Sommige vrouwen denken dat wanneer ze aan het beeld in de media voldoen, ze goed genoeg zijn en erbij horen. Het toepassen van allerlei kunstmatige ingrepen in het gezicht en op het lichaam zegt alles. Heel kort door de bocht of misschien ook wel niet: hoe staat het dan met zelfliefde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen? 

Onderdrukking van de vrouwelijke energie: collectieve wond

Uitgebalanceerde vrouwelijke energie is zacht, intuïtief en creatief. Deze energie is cyclisch, in beweging en flexibel. Daarmee is vrouwelijke energie een stuk minder voorspelbaar dan mannelijke energie.

Onderdrukking door mannelijke én vrouwelijke energie

Het is algemeen bekend dat deze vrouwelijke energie door de eeuwen heen onderdrukt werd door de mannelijke energie. Overigens nog voor de goede orde, voor die tijd was het juist de vrouwelijke energie die haar macht en kracht gebruikten voor de onderdrukking van de mannelijke energie.

Zowel de man als de vrouw waren in feite slachtoffer van deze onderdrukking. Ze hebben immers beide energieën in min of meerdere mate in zich. Beiden hebben ze te maken met een diepe innerlijke wond die in de loop der eeuwen is ontstaan.

In grote lijnen en in z’n algemeenheid: Er was sprake van dader-slachtoffer dynamieken, situatie van macht-onmacht, waarbij geweld soms niet geschuwd werd. De onderdrukking kon fysiek zijn, waarbij er sprake was van mishandeling, verkrachting of seksueel misbruik.

Emotionele onderdrukking en machtspelletjes

Er was zeker ook sprake van emotionele onderdrukking en mentale machtspelletjes. De vrouw had een ondergeschikte rol aan die van de man, ze was er voor de kinderen en het huishouden. Ze had geen rechten en werd monddood gemaakt. Zo heeft het bestaan, het leven van een vrouw, er in vroegere tijden er veelal uitgezien.

Het betekende voor de vrouw dat ze in feite geen veilige omgeving en basis had, zelfs geen bestaansrecht. Dat heeft natuurlijk heel veel met haar gedaan, al haar trauma’s in de vorm van onverwerkte emoties, beperkende overtuigingen, niet afgemaakte vlucht- en vechtreacties.

De verbinding met de intuïtieve vrouwelijke kracht kwijt

Dit werd allemaal opgeslagen in haar buikgebied, haar heupen en bekken. Ze kon niet anders dan haar gevoel volledig uitschakelen door haar hart te sluiten en naar haar hoofd te verhuizen. Ze raakte de verbinding met haar buik, haar baarmoeder en dus met haar ultieme ‘vrouw zijn’ kwijt. Ze was afgesneden van haar intuïtieve vrouwelijk kracht, waardoor ze moeite had om haar grenzen te voelen, laat staan ze aan te geven.

Vrouwelijke energie volledig uit balans

Ze stond in de overlevingsstand, ze was dienstbaar en paste zich aan… haar verlangens waren niet van belang. Vanuit een vrouwelijke energie die volledig uit balans was, destructief voor haarzelf en voor haar mogelijke dochters en zonen. Deze dynamiek ging over van generatie op generatie, het zat in de genen en het voorbeeld werd gegeven.

De moderne vrouw is ‘aangesloten’ op deze collectieve vrouwelijke wond. Bovendien neemt ze de gevoelens van onderdrukking, de angst om in haar volle kracht te staan, haar licht heel helder te schijnen, mee uit vorige levens.

Mijn vrouwelijke wond

Ook ik heb deze vrouwelijke wond gehad en herken de patronen hierin, met als gevolg dat ik mezelf volledig ben kwijtgeraakt, geen verbinding meer had met meZelf.

De laatste decennia zijn wij, vrouwen, ons dat steeds meer bewust en hebben we stappen gezet om ons uit deze ketenen te bevrijden om weer echt vrouw te kunnen zijn. Deze processen heb ik zelf ook doorlopen, en dat is een behoorlijke innerlijke reis geweest naar vrijheid. Hoe dan?

Bewustwording en inzicht in ‘vrouw zijn’

De eerste stappen voor mij waren absoluut bewustwording en inzicht. Waarom dacht ik wat ik dacht, voelde ik wat ik voelde en deed ik wat ik deed? Uiteindelijk kwam ik bij de diepere lagen in mezelf, bij mijn gekwetste innerlijk kind, de symbiotische verstrikking met mijn moeder en de familietrauma’s van mijn moeders en vaders kant.

Het kennen van jezelf is het begin van alle wijsheid.”
Aristoteles

Transformatie en heling

Mijn grootste overtuiging over mezelf, een hele hardnekkige, ‘ik ben niet goed zoals ik ben’ heeft me heel lang parten gespeeld. Van hieruit ging ik nog beter mijn best doen, nog  meer doen. En zeker ook ‘ik kan/mag mezelf niet zijn, anders word ik afgewezen’. Ik heb me steeds meer ontdaan van al die pijnstukken en beperkende overtuigingen over mezelf: met transformatie en heling tot gevolg. En hierdoor kwam er ruimte in mijn lichaam, ging mijn vrouwelijke energie meer stromen, kwam er weer meer flow in mijn chakra’s. Alleen dit was slechts het begin…

Innerlijke reis van hoofd – hart – buik: het openen van je hart

Voor transformatie en heling was het absoluut noodzakelijk dat ik mijn traumagevoelens kon toelaten, kon voelen om ze uiteindelijk los te kunnen laten. Ik kon alles pas op de diepere lagen toelaten toen mijn emotionele hart open was.

Sleutel tot je hart

Ik had daar wel meerdere fysieke wake up calls voor nodig, zoals een lichte hartaanval. Mijn trauma’s, de pijn, het verdriet waren te overweldigend, te groot, dus mijn overlevingsdelen waren heel sterk, vooral mijn hoofd. Ik dacht dat ik mijn trauma’s al verwerkt en geheeld had.

“Volg je hart, het klopt altijd.”

Dat had ik zeker ook, alleen op de diepere lagen was er nog veel opgeslagen in mijn onderrug, bekken en heupen. Het openen van mijn emotionele hart was een proces en ging stapsgewijs, zo dus ook traumaverwerking. Dit kon ook niet anders.

Op het moment dat mijn emotionele hart steeds meer geopend was, in verbinding met mijn hoofd, kon ik steeds beter voelen, kon ik de impact van mijn gedrag op de ander en op mezelf pas voelen. Mijn inlevingsvermogen liet zich op een andere manier zien, en ik leerde vooral compassie voor mezelf te hebben. Iets wat trouwens nog steeds een ding is. Mijn onderscheidingsvermogen verdiepte zich, wat dient mij en dient mij niet langer of helemaal niet? En niet alleen maar wat dient mij, vooral ook wie…

Uitspreken en grenzen aangeven

“Heldere grenzen aangeven is kiezen voor zelfliefde.”

De volgende stap was om mezelf daadwerkelijk uit te spreken (5e chakra) en voor mezelf te gaan staan, mijn grenzen aan te geven (3e chakra). Waar ik mij vroeger aanpaste, ‘ja’ zei op alles, ten koste van mezelf, mijn grenzen niet goed kon aangeven, wist ik nu steeds beter wat ik wilde en wat ik niet wilde.

Alleen hoe moest ik dat op een constructieve manier uiten? Dit is niet wat ik voorgeleefd had gekregen, geleerd had. De enige manier die ik kende was die vanuit mijn hoofd, vanuit hardheid uiten wat ik nodig had. In feite vanuit de gewonde mannelijke energie, macht vanuit onmacht, ego gedragen in plaats van hartgedragen. Ik leerde om steeds meer geweldloze communicatie toe te passen.

Niet alleen mijn vrouwelijke energie in mij was belangrijk, net zo belangrijk is mijn mannelijke energie. Beiden zijn even hard nodig, ze werken samen en vullen elkaar aan vanuit balans.

“Liefde is ook het aangeven van grenzen en kaders.”

Mannelijke en vrouwelijke energie

Mijn mannelijke en vrouwelijk energie waren verwrongen geraakt, konden niet meer vrijelijk stromen, waren niet meer in balans. Beiden waren niet hartgedragen, maar ego gedragen. Om mijn ‘vrouw zijn’ volledig te kunnen omarmen, te leven, had ik ook mijn mannelijke energie nodig. Waar de vrouw de beweging van het hart naar de buik maakt, maakt de man de beweging van buik naar hart.

De mannelijke energie staat voor kracht, doelgerichtheid en actie. Dit is de energie die ervoor zorgt dat je je aan een strakke planning houdt, om je doelen te kunnen bereiken. Het helpt je bij het nemen van beslissingen om vervolgens over te gaan op actie. Mannelijke energie is stabiel en gefocust op één ding.

De mannelijke wond

Naast de vrouwelijke wond is er ook de mannelijke wond: de mannelijke energie is bekneld geraakt, deze is gestigmatiseerd geraakt in de zin dat de mannelijke energie gelijk werd gesteld aan niet mogen voelen, stoer zijn, krachtig zijn, geen gevoelens mogen laten zien.

Het hart was gesloten. De uitwassen zijn nu in de wereld te zien: mannelijke energie, die handelt zonder enkel gevoel, op eigen gewin uit. Ego gedragen in plaats van hartgedragen. Vandaar dat de man de beweging maakt vanuit z’n buik naar z’n hart, het openen van zijn hart. Hierbij heeft ook hij zijn processen van bewustwording en inzicht, transformatie en heling te doen om de weg vrij te maken in zijn buik, zodat de energie vrijelijk kan stromen naar zijn hart en visa versa.

Het is dus heel belangrijk dat mijn mannelijke en vrouwelijk energie met elkaar samenwerken en elkaar aanvullen, dat beide hartgedragen zijn.

Bewust zijn in je buik en bekken

Zoals al eerder geschreven: bij vrouwen bevindt de vrouwelijke wond zich energetisch in de buik. Het 2e chakra is uitermate belangrijk. Deze chakra staat voor het mogen voelen, mogen genieten, voor de seksuele energie. Een blokkade op deze chakra betekent tevens een afknelling van de levensenergie: seksuele energie is levensenergie.

De vrouwelijke onderdrukking in de vorm van onderdrukking, mishandeling en (seksueel) misbruik maakt dat de energie van het 2e chakra stagneert of volledig vastloopt. Seksuele ‘problemen’ zijn hier veelal een uitvloeisel van. Je hebt moeite om te genieten, om te ontvangen. Je vindt het gemakkelijker om te geven dan te ontvangen. De trauma’s hoeven niet eens in jouw leven gebeurd te zijn, deze kunnen ook uit de vorige generaties komen of uit vorige levens.

Kan jij genieten van wat het leven je brengt?

Kan jij werkelijk ontvangen? Voel je dat ook echt in jouw lichaam? Het is heel belangrijk om samen met je innerlijk meisje én innerlijk jongetje weer te gaan spelen, te dansen en te zingen, te doen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Naast mogelijk proceswerk is dit van groot belang.

Dit is wat ik weer volledig doe, ik LEEF weer, ik geniet en zie, ervaar het leven op een heel andere manier. Mijn levensenergie stroomt weer, en soms ook even niet.

Vrouwen mogen niet boos zijn

Wij vrouwen hebben geleerd dat we niet onze boosheid mogen uiten, wij vrouwen mogen alleen maar huilen, en soms ook dat zelfs niet.

Mocht jij boos zijn als klein meisje? Mag je nu boos zijn? Kan je je boosheid ook op een constructieve manier uiten?

Contact maken met je boosheid

Deze boosheid zit diep weggestopt in onze buik, we hebben deze keer op keer niet laten zien. Het is dus heel belangrijk om contact met je boosheid te maken en deze op een constructieve manier te uiten. Ik heb zelf mijn boosheid pas sinds een aantal jaren kunnen voelen en daar uiting aan kunnen geven.

Deze kwam echt uit mijn tenen, maakte dat mijn lijf zich helemaal strak trok, mijn vuisten zich balden en door met mijn aandacht bij mijn boosheid te blijven, deze mocht er helemaal zijn. Ik heb gehuild, geschreeuwd en daarna kwamen bevrijdende tranen. En nog heb ik dat af en toe.

Innerlijke vrouwelijke, zachte kracht

Onder mijn boosheid zat mijn innerlijke vrouwelijke kracht. Ik heb nooit geweten dat ik deze in die mate had. Verbinding hart – buik, maakt dat ik steeds meer zak in mijn vrouwelijke zachte kracht.

Mijn mannelijke en vrouwelijke energie werken samen en vullen elkaar aan. Een heel mooi voorbeeld is het ontstaan van mijn nieuwe begin: vroeger had ik alles veel meer op daadkracht en doorzettingsvermogen gedaan, meer vanuit mijn hoofd, minder bewust nog.

Nu laat ik het ontstaan, ik heb me overgegeven aan het niet weten, ik ontvang wat de bedoeling is, ik voel in mijn hart en mijn buik wat verder de bedoeling is en ik creëer vanuit rust en ontspanning. Echt zo bijzonder!

Ik laat de vrouwelijke én mannelijke energie voor mij werken

Vrouwelijke en mannelijke energie

Ik ben nu dus op het punt dat ik de energie, zowel mannelijk als vrouwelijk, voor mij laat werken. Een samenwerking tussen mijn innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje in uitlijning met mijn Hogere Zelf en mijn lichtteam.

Verbonden in Licht en Liefde,
met elkaar en voor elkaar,
samen zijn we één.

Nicole

Nicole Broers, bewust-zijn in je Zelf

Mijn naam is Nicole Broers

Wat fijn om kennis te maken, lieve bewuste vrouw.

Mijn naam is Nicole Broers. Ik leef vanuit een open hart en zie het goede in ieder mens. Ik heb jarenlang vrouwen begeleid in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling en ik zet mijn ervaring in om jou te helpen op jouw innerlijke reis.

Mijn hoogsensitiviteit is mijn kracht. Mijn zielskwaliteiten, ‘devine love’ en ‘devine wisdom’, zijn verweven in mijn wezen.

De laatste dertien jaren van mijn leven waren een rollercoaster, waarbij ik iedere keer weer vanuit zwaarte dwars door alle trauma’s in al mijn bestaanslagen ben gegaan.

Nu weet ik dat dit niet langer meer op deze wijze nodig is. En ik leer jou graag mijn levenslessen, zodat jij ook kunt bereiken wat ik heb bereikt: bewust-zijn in mij Zelf.

Gratis masterclass

Mag ik jou helpen lieve vrouw?

Je bent niet je persoonlijkheid, je bent niet je gedrag!

Onder ieder gedrag zit een behoefte. Wat zegt jouw gedrag over jouw behoeften? En het gedrag van een ander? Want de ander is een spiegel. Wat de ander laat zien, zegt ook alles over jou.

Is negatief, herhalend gedrag niet veelal een schreeuw om hulp? ‘Zie mij, hoor mij’ en vooral: ‘hou van mij’.

We schreeuwen allemaal om onvoorwaardelijke liefde, verbinding, gehoord en gezien worden. Maar hoe realiseer je dat? Een holistische aanpak is hierbij heel belangrijk. Geen symptoombestrijding, maar kijken naar de werkelijke oorzaak van het gedrag. Wat maakt gedrag? Hoe ontstaat gedrag?

In deze, tijdelijk gratis aangeboden, digitale masterclass van 60 minuten gaan we daar dieper op in.

Ja ik wil graag een gratis masterclass

Wat anderen over Nicole zeggen

“Wat een groeiproces en geweldige tools die we aangereikt krijgen! Het is zo mooi om te zien en te voelen wat er gebeurd tijdens deze lessen. Voor mij is het telkens een beetje reizen, ook letterlijk 2 uur in de auto heen… en 2 uur terug (België). Dankzij Nicole, een krachtige en liefdevolle vrouw, was er vanaf het eerste moment een ‘safe space’.”

Nathalie Lenters, 39 jaar

quotes icoon

Lees mijn laatste artikelen

Naar het blog